Podia is software uit Amerika waarmee je digitale producten (waaronder online cursussen) kunt maken en verkopen.
Podia bestaat sinds 2014 maar ik ben pas eind 2020 voor het eerst in aanmerking met het bedrijf gekomen.
Op dat moment had ik zelf een aantal cursussen gemaakt met WordPress. Ik was hier niet helemaal tevreden over maar ik was nog geen beter alternatief tegen gekomen.
Eind 2020 had ik een online cursus van iemand gekocht en diegene had zijn cursus met Podia gemaakt.
Omdat ik het volgen van de cursus een prettige ervaring vond besloot ik in april 2021 gebruik te maken van de proefperiode van Podia.
Tijdens deze proefperiode begon ik mijn cursusmateriaal van WordPress over te zetten naar Podia. Hoewel het mogelijk was om Podia gratis de migratie te laten doen bij een jaarabonnement, besloot ik om dit zelf te doen. Ik wou er namelijk graag zelf achter komen hoe de software werkte en hoe gebruiksvriendelijk dit was.
Mijn cursussen waren vrij groot, waardoor het mij niet lukte om dit allemaal over te zetten tijdens de proefperiode. Ik was echter wel overtuigd dat Podia mijn business zou helpen groeien en alles eenvoudiger voor mij zou maken. Ik besloot daarom een jaarabonnement af te sluiten.
Toen ik research deed naar Podia voordat ik mijn abonnement afsloot kwam ik voornamelijk Engelse reviews tegen. Podia is een Amerikaans bedrijf en is (denk ik) nog niet heel bekend in Nederland. Nu ik deze review schrijf is het ruim een jaar later en heb ik besloten om een Nederlandse review te schrijven over hoe ik Podia heb ervaren. Zeker omdat door de recente verbeteringen van Podia (daarover later in deze review meer) het een interessante optie kan zijn voor mensen die digitale producten verkopen en zich richten op de Nederlandse markt.
Inhoudsopgave
- Wat kun je met podia?
- Een online cursus maken
- Een digitale download maken
- Een webinar verkopen
- Coaching/consulting verkopen
- Een community maken
- E-mailmarketing
- Een eigen website maken
- Betalingen ontvangen
- Integraties
- Affiliate marketing
- Prijzen
- Support
- Alternatieven
- Voor- en nadelen
- Conclusie
Wat kun je met Podia?
Je kunt Podia gebruiken voor verschillende soorten digitale producten, namelijk:
- Een online cursus maken
- Een digitaal product verkopen, bijvoorbeeld een eBook.
- Een webinar verkopen
- Een coaching product verkopen
- Een website maken
- E-mailmarketing gebruiken
- Een community bouwen
Zelf heb ik voornamelijk ervaring met het maken van online cursussen en een eigen website. Daarnaast ben ik e-mailmarketing aan het uitproberen. De overige functionaliteiten heb ik geen ‘echte’ ervaring mee, maar heb enkel kort uitgeprobeerd voor het schrijven van deze review. Deze onderdelen zullen dan ook minder uitgebreid aan bod komen.
1. Een online cursus maken
Een online cursus bestaat vaak uit video’s, tekst of een combinatie van beide. Als je een online cursus wilt maken met bijvoorbeeld WordPress, dan heb je allerlei plugins nodig om dit voor elkaar te krijgen.
Bij Podia hoef je je geen zorgen te maken om alle technische zaken. Nadat je met 1 klik een nieuw product hebt aangemaakt kom je in het overzichtspagina terecht van het desbetreffende product.

De interface van Podia is erg duidelijk. Als je je eerste digitale product aanmaakt, kom je er al heel gauw achter waar je wat kunt vinden.
In het tabblad Lessons kun je:
- Een nieuwe les toevoegen (tekst, quiz, link, embed of coaching)
- Een nieuwe section toevoegen (dit kun je zien als een soort hoofdstuk of module)
In het tabblad Details kun je:
- Je product een naam, korte omschrijving en afbeelding geven
- Afhankelijk van het abonnement kun eventueel een certificaat aanmaken
- Instellen of klanten kunnen reageren onder lessen of niet
- Podia integreren met andere diensten (daarover later meer)
In het tabblad Pricing kun je:
- De prijs instellen (gratis, eenmalige betaling of maandelijkse betalingen)
- Upsells instellen
In het tabblad Availability kun je:
- Instellen of je product zichtbaar moet zijn om te verkopen, een concept of een pre-launch (mensen kunnen hun e-mail achterlaten)
- Of je product zichtbaar moet zijn op je website
- Als je wilt dat klanten de cursus op hetzelfde moment kunnen starten, dan kun je hier een datum instellen
Voordat ik Podia had ontdekt maakte ik gebruik van WordPress voor het maken van een online cursus. Nadat je WordPress zelf had geïnstalleerd en correct ingesteld moet je vervolgens WooCommerce helemaal correct instellen en daarna dit koppelen aan je online cursus plugin. Op zich werkt WooCommerce prima, het probleem is meer om het echt mooi en goed werkend te krijgen heb je voor allerlei functionaliteiten aparte plugins nodig, bijvoorbeeld als je upsells wilt instellen.
Met Podia ben je met het instellen van alles veel minder tijd kwijt. Als voorbeeld het tabblad ”Pricing” bestaat uit slechts een paar keuzes:

Het maken van de daadwerkelijke content van je digitale product kan natuurlijk wel veel werk kosten. Als je eenmaal klaar bent met de content kun je echter wel in korte tijd hier een digitaal product van maken en beginnen met deze te verkopen.
Een nieuwe les maken
Zoals gezegd bestaat een les vaak uit video en/of tekst.
Met Podia kun je uiteraard beide, maar vooral voor video’s vind ik het interessant. Als je video’s hebt gemaakt voor je digitale product, dan wil je natuurlijk dat niet iedereen deze video’s zomaar kan bekijken. Je kunt ze daarom niet uploaden op bijvoorbeeld Youtube.
Vaak moet je dan een dienst gebruiken zoals bijvoorbeeld Vimeo Pro. Je kunt hier dan je video’s uploaden en instellen dat je deze alleen op jouw website kunt bekijken. Dit kost vaak zo’n €6 tot €10 per maand.
Als je bijvoorbeeld een online cursus maakt met WordPress, dan komen deze kosten er dus nog bij (indien je een videocursus maakt).
Bij Podia zit dit echter bij de prijs inbegrepen. Je kunt ongelimiteerd video’s uploaden. Als je met een bepaalde software een videocursus wilt gaan maken, let hier dan goed op of deze kosten zijn inbegrepen of niet.
Een les met tekst toevoegen voelt wel wat gelimiteerd aan. Je kunt wel tekst en afbeeldingen toevoegen, maar je hebt er weinig keus in de opmaak. De tekst editor ziet er als volgt uit:

In mijn cursus had ik bijvoorbeeld lessen met veel afbeeldingen. In de tekst verwees ik vervolgens naar de afbeelding (die ik in WordPress met een onderschrift een naam had gegeven). Dit kon ik niet voor elkaar krijgen met de tekst editor in Podia.
Daarnaast had ik in mijn lessen meerdere afbeeldingen die vrij groot waren. In WordPress was het eenvoudig in te stellen dat mensen op de afbeelding konden klikken om deze te vergroten. Als je in Podia op een afbeelding klikt, wordt deze in een nieuw venster geopend. Ik had dit liever anders gezien. In eerste instantie was dit vooral een probleem omdat de breedte van de pagina niet aan te passen was en dit mijn inziens te smal was. Gelukkig is dit inmiddels aangepast en kunnen cursisten ervoor kiezen om lessen in full screen modus te lezen. Maar alsnog geef ik de voorkeur aan de mogelijkheid om in te zoomen, die helaas ontbreekt.
Mijn grootste ergernis bij het maken van een les met veel tekst is dat de menubalk met de opmaakopties niet sticky is. Het venster waar je tekst in kunt typen wordt steeds langer naar mate je meer tekst schrijft. Het probleem hierbij is dat de menu met opmaak opties niet mee beweegt, waardoor het een gedoe is om bij lange teksten bijvoorbeeld woorden vet gedrukt te maken. Je moet dan de woorden selecteren, helemaal naar boven scrollen zodat de menubalk weer zichtbaar is, de tekst vetgedrukt maken en daarna weer naar beneden scrollen om verder te gaan met je tekst. Verder kun je alleen kiezen uit 1 kopgrootte en ontbreekt de mogelijkheid om tekst te onderstrepen of een kleur te geven.

Het is kortom erg eenvoudig om een online cursus te maken alleen voor lessen die uit veel tekst bestaan vind ik de tekst editor te beperkt.
Als je klaar bent met al je lessen toevoegen kun je altijd voordat je het publiceert even snel controleren hoe een bezoeker (die geen klant is) en een klant (die de cursus heeft aangeschaft) je online cursus zien:

Ook kun je eventueel mensen uitnodigen voor je digitale product.
2. Een digitale download maken
Een digitale download kan van alles zijn: een eBook, een PDF, een audiobestand, een Excel bestand, een template, etc.
Het enige wat je hoeft te doen is de bestanden up te loaden.

Daarna kun je je product nog een naam en afbeelding geven en een omschrijving toevoegen, de prijs instellen, etc. Dit werkt allemaal soortgelijk als bij het instellen van een online cursus en is zo gedaan. Daarna kun je jouw digitale product publiceren.
3. Een webinar verkopen
Laat ik beginnen met dat ik zelf geen ervaring heb met het maken en verkopen van webinars. Ik kan dus niet echt een duidelijke review over dit gedeelte schrijven en het vergelijken met andere webinar software.
In het geval van webinars gebruik je Podia alleen om betalingen te ontvangen als mensen zich registeren van een webinar.
Podia geeft aan dat Zoom en YouTube Live al goede tools zijn om webinars en online workshops te maken. Uit deze twee integraties kan je dan ook kiezen.
Je kunt ervoor kiezen om geld te vragen voor je webinars of ze gratis weg te geven in ruil voor een inschrijving op je e-maillijst.
4. Coaching/consulting verkopen
Met Podia kun je coaching producten verkopen. Je kunt ervoor kiezen om eenmalige of maandelijkse coaching te verkopen.
Je kunt ervoor kiezen om het te integreren met Calendly, Acuity, YouCanBookMe, SavvyCal of een custom link.
Daarna vul je de instructies in voor klanten voorop de productpagina.

Als iemand uiteindelijk je coaching product heeft gekocht, kunnen ze een afspraak in plannen. Podia handelt de verkoop af, maar voor het inplannen heb je dus andere software nodig zoals bijvoorbeeld Calendly.
Je kunt coaching bijvoorbeeld ook als upsell verkopen bij een cursus, om zo je inkomsten te verhogen.
5. Een community beginnen
Met Podia kun je een community beginnen waarbij mensen zich gratis kunnen registeren of je kunt een betaalde community maken waarbij mensen betalen om lid te kunnen worden.
Als je een digitaal product verkoopt kan het handig zijn om een community te hebben waar je met je klanten kunt communiceren en de klanten ook onderling. Je kunt hier natuurlijk ook zoiets als een Facebook groep voor gebruiken, maar het is makkelijker en professioneler om dit op dezelfde plek te hebben als waar je klanten jouw content bekijken.
Podia heeft meerdere abonnementen (daarover later meer), waaronder een gratis plan. Om een community te beginnen heb je geen betaald abonnement nodig. Zelf heb ik nog geen ervaring met het bouwen van een community, maar mocht je dit willen uitproberen dan kun je dit dus gratis uitproberen.
6. E-mailmarketing
Podia heeft ingebouwde e-mailmarketing. Dit houdt in dat je met Podia een e-maillijst kunt opbouwen.

En je kunt in Podia zelf ook de nieuwsbrieven versturen.

Je hebt dus geen andere e-mailmarketingsoftware nodig, maar je kunt hier natuurlijk wel voor kiezen. Podia heeft namelijk integraties met verschillende e-mailmarketingsoftware zoals MailChimp, ConvertKit, AWeber, Drip, ActiveCampagin, MailerLite en GetResponse. Dit soort software is vaak betaald, waarbij naar mate je lijst groeit je een hoger maandelijks bedrag moet betalen. Bij Podia zit dit e-mailmarketing dus al bij de prijs inbegrepen en zijn het aantal aanmeldingen en verstuurde nieuwsbrieven onbeperkt.
Ik ben slechts een beginner op het gebied van e-mailmarketing dus voor mij voldoet het, maar als je veeleisend bent zal software die zich hier in heeft gespecialiseerd hoogst waarschijnlijk meer geschikt voor je zijn.
7. Een eigen website maken
Podia heeft een eenvoudige ‘builder’ om pagina’s mee te maken. Je kunt hiermee je eigen website maken, maar het is niet heel uitgebreid. Zo is er bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een blog te maken. Voor mij is dit geen probleem omdat ik Podia alleen gebruik voor mijn cursus omgeving en het verkopen van digitale producten. Voor mijn ‘hoofd’ website gebruik ik WordPress, waarmee je uiteraard wel kunt bloggen.
Het design ziet er strak uit, maar biedt niet heel veel mogelijkheden om aanpassingen in de stijl te doen. Je kunt uiteraard wel de kleuren en lettertypes aanpassen, zodat je website wel een eigen branding krijgt.

Optioneel kun je nieuwe pagina’s toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld een simpele contactpagina en terugbetalingsbeleid toegevoegd. Daarnaast zijn er een aantal standaard pagina’s (homepage, privacy en voorwaarden).
Podia heeft het zo simpel gemaakt dat werkelijk iedereen pagina’s kan maken en daar aanpassingen aan kan doen. Andere software die ik heb gebruikt om websites mee te maken hebben meer functies, maar daardoor wordt het automatisch ook complexer.
Een pagina is opgedeeld in secties. Je kunt eenvoudig secties toevoegen, verplaatsen of verwijderen.

Zoals je in bovenstaande afbeelding ziet kun je uit een aantal secties kiezen. De keuze is niet erg groot maar voldoet voor mij.
Stel je wilt een testimonials toevoegen aan een pagina. Dan kies je deze sectie en kunt hier vervolgens een aantal dingen instellen.

Je kunt met Podia geen HTML en CSS aanpassingen doen. Voor de meer geavanceerde gebruiker is dit wellicht een nadeel. Voor de meeste mensen zal dit echter geen probleem zijn. Ik denk juist dat het verstandige is van Podia om te voorkomen dat mensen (per ongeluk) fouten maken.
Betalingen ontvangen
Voor betalingen maakt Podia gebruik van Stripe en PayPal.
Als je gebruik maakt van een gratis Podia account betaal je 8% transactiekosten. Als je een betaald abonnement hebt bij Podia worden er geen transactiekosten gerekend. Er zijn wel altijd transactiekosten van Stripe of PayPal voor het gebruik van hun dienst.

Sinds 25 juli 2022 is het ook mogelijk om klanten te laten afrekenen met iDeal. Dit gaat ook via Stripe. Dit is erg belangrijk voor de Nederlandse markt aangezien iDeal dan echt essentieel is.
Toen ik in 2021 een jaarabonnement had afgesloten zag ik op de website van Stripe dat iDeal werd ondersteunt en toen ik zag dat het met Podia mogelijk is om de Nederlandse taal te gebruiken, deed ik de aanname dat afrekenen met iDeal wel mogelijk zou zijn.
Achteraf had ik dit beter moeten onderzoeken, want dit was toen helaas nog niet mogelijk. Toen ik hier achter kwam had ik contact opgenomen met de klantenservice. Zij vertelde mij dat ze wel van plan waren om iDeal te integreren, maar ze wisten niet per wanneer. Sindsdien heb ik geregeld contact met ze gehad om te vragen of er al meer bekend was. Het was dan ook een mooie verrassing dat het vanaf nu mogelijk is om klanten te laten afrekenen met iDeal, creditcard, PayPal, ApplePay en GooglePay.
Omdat ik zelf al eens een cursus van iemand heb gekocht die gebruik maakte van Podia heb ik ervaren hoe duidelijk het afrekenproces was. Dit is erg belangrijk voor de conversie.
Om je omzet te verhogen kun je ook eenvoudig upsells instellen, door klanten een ander product of dienst aan te bieden wanneer ze een aankoop doen. Er zijn daarnaast mogelijkheden om kortingscodes in te stellen.
Tenslotte kun je ook al een landingspagina maken voordat je product af is en alvast een e-maillijst opbouwen. Je kunt hierdoor goed testen of er vraag naar is. Eventueel kun je het ook al voorverkopen.
Integraties
Het is mogelijk om Podia aan veel andere tools te koppelen die je wellicht gebruikt.
Als er een bepaalde tool is die essentieel voor je is dan raad ik aan om op de website van Podia te controleren en/of contact met de klantenservice op te nemen om na te vragen of dit gekoppeld kan worden.

Je kunt hierbij eventueel ook gebruik maken van Zapier.
Affiliate marketing
Affiliate marketing is een manier om je omzet te verhogen. Mensen brengen klanten aan en in ruil daarvoor krijgen ze een commissie, waarvan je de hoogte zelf bepaald. Met Podia kun je dit zelf instellen op hetzelfde platform als waarmee je je producten maakt en verkoopt. Je hebt dus niet overal verschillende tools voor nodig, waardoor je eenvoudig kunt groeien met je bedrijf. Zelf heb ik geen ervaring met affiliate marketing, omdat dit alleen mogelijk is bij een duurder abonnement dan waar ik gebruik van maak.
Prijzen
Podia heeft 4 plannen waar je uit kunt kiezen:
- Free: $0
- Mover: $39 per maand of $396 per jaar
- Shaker: $89 per maand of $900 per jaar
- Earthquaker: $199 per maand of $1992 per jaar
Het gratis plan is er sinds 8 juni 2022 en is perfect om mee te beginnen. Je kunt hiermee je eigen website maken, gebruik maken van e-mailmarketing, de chatfunctie, een community maken, 1 digitale download en 1 coaching product maken en verkopen. Hierbij geldt wel dat er 8% transactiekosten worden gerekend. Bovendien kun je hiermee al concepten maken van je cursussen en/of webinars.
Stel je wilt online cursussen gaan verkopen. Dan kun je alles alvast klaar zetten met je gratis account en pas een betaald abonnement nemen wanneer je wilt beginnen met verkopen van je cursussen. In de tussentijd heb je ook al een langere tijd gewerkt met Podia en weet je dus of het wel of niet bij je past in tegenstelling tot platformen waarbij je alleen een proefperiode hebt van 14 dagen.
Het Mover plan was het abonnement dat ik had afgesloten. Dit was toen nog het instap plan. Je hebt hierbij dezelfde functionaliteiten als het gratis plan, alleen kun je een ongelimiteerd aantal digitale producten, coaching en cursussen verkopen. Er worden hierbij door Podia geen transactiekosten gerekend. Het gratis plan is dus ideaal om op je gemak uit te proberen of het Mover plan hetgeen is wat je zoekt.
Het Shaker plan heeft alle functionaliteiten van het Mover plan plus de mogelijkheid om een ongelimiteerd aantal webinars te maken en gebruik te maken van affiliate marketing.
Het Earthquaker plan heeft alle functionaliteiten van het Shaker plan plus prioriteit bij klantenservice, 2 1-op-1 gesprekken om sneller van start te gaan en een maandelijkse mastermind met andere gebruikers van het Earthquaker plan, zodat je van elkaar kunt leren. Ik heb hier verder zelf geen ervaring mee.
Support
Ik heb geregeld contact gehad met de klantenservice en heb deze als erg goed ervaren. Het is een Amerikaans bedrijf maar doordat er medewerkers van over de hele wereld werken hoef je nooit lang te wachten op een antwoord.
Het contact gaat via de chat of e-mail. Het is niet mogelijk om telefonisch contact op te nemen.
Alternatieven
WordPress heeft meerdere plugins waarmee je een online cursus kunt maken, waarvan ik er in de loop der jaren meerdere heb uitgeprobeerd. Ik volg zo nu en dan online cursussen van andere mensen en zie dat deze vaak zijn gemaakt met LearnDash. Het is ook mijn favoriete optie als je voor WordPress kiest. Andere WordPress alternatieven zijn onder andere Memberpress, Restrict Content Pro, LifterLMS en Easy Digital Downloads.
Het is belangrijk om te begrijpen dat er een verschil zit tussen software zoals bijvoorbeeld Podia en een CMS zoals WordPress.
WordPress is opensource. Dit houdt in dat je de broncode gratis kunt downloaden en kunt aanpassen. De belangrijkste voordelen hiervan zijn dat je flexibeler bent en niet afhankelijk van 1 bedrijf/ontwikkelaar. Het nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de veiligheid van je website en de kans op fouten groter is als je niet weet wat je doet.
In het geval van maken en verkopen van digitale producten gaat mijn voorkeur uit naar software zoals Podia omdat ik hiermee geen zorgen heb over het onderhoud en mij kan focussen op het verkopen van mijn product. Dit is echter een afweging die je zelf moet maken.
Verder kun je natuurlijk ook andere platformen kiezen voor het maken/verkopen van online cursussen en/of digitale producten, bijvoorbeeld:
- Kajabi
- Teachable
- Thinkific
- The Huddle
Welke optie je ook kiest, ik raad je aan om bij het maken van je keuze goed goed op te letten welke betalingsmogelijkheden er worden ondersteund en of er integraties zijn met tools die je gebruikt.
Reken ook goed uit wat de totale kosten worden om te kunnen beginnen omdat het soms hoger kan uitpakken als je apart moet betalen voor (video)hosting, e-mailmarketing, plugins, thema’s, etc..
De voor- en nadelen van Podia
Podia voordelen
‘All in one’ oplossing
Erg scherp geprijsd (o.a. een gratis plan)
Gebruiksvriendelijk
Lage leercurve
Prettige leerervaring voor de student
Constante updates en verbeteringen
Podia nadelen
Geen telefonische klantenservice
Tekst editor is beperkt
Geen blog functionaliteit
Minder flexibel dan open source alternatieven
Samenvatting
Mijn ervaring met Podia is erg positief. Met de software van Podia heb je in mijn ogen alles om digitale producten te maken en te verkopen. Dit is inclusief marketing tools om je omzet te laten groeien zoals de mogelijkheid om upsells in te stellen en het toepassen van e-mailmarketing. Als je uitgebreidere tools nodig hebt dan kan dat vaak ook, omdat Podia met veel tools een goede integratie heeft.
Alles werkt binnen hetzelfde gebruiksvriendelijke dashboard, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over updates en onderhoud.
Het is wat betreft de kosten interessant omdat de software van Podia meerdere tools bevat. Je hoeft dus niet allemaal losse software aan te schaffen, je druk te maken in hoeverre dit allemaal met elkaar integreert en de werking van verschillende tools onder de knie te krijgen.
Podia heeft verschillende abonnementen, waaronder een volledig gratis plan. Als je opzoek bent naar gebruiksvriendelijke en goed geprijsde software om digitale producten te maken en te verkopen dan raad ik je absoluut aan om Podia uit te proberen.